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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  18/10/2018
Data da última atualização:  14/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MATEUS, J. R.; MARQUES, J. M.; DAL RIO, I.; VOLLÚ, R. E.; COELHO, M. R. R.; SELDIN, L. C.
Afiliação:  UFRJ; UFPA; UFRJ; UFRJ; MARCIA REED RODRIGUES COELHO, CNPAB; UFRJ.
Título:  Response of the microbial community associated with sweet potato (Ipomoea batatas) to Bacillus safensis and Bacillus velezensis strains.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Antonie van Leeuwenhoek, v. 112, n. 4, p. 501-512.
ISSN:  1572-9699
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10482-018-1181-y
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sweet potato is a subsistence crop cultivated worldwide. Although it is generally considered tolerant to different diseases, it is quite susceptible to the fungus Plenodomus destruens that causes foot-rot disease. Plant growth-promoting bacteria associated with sweet potato remain poorly studied, but some Bacillus strains may have potential as biological control agents. Here, we evaluate the persistence of two bacterial strains?Bacillus safensis T052-76 and Bacillus velezensis T149-19?in pot experiments and assess their impact on indigenous bacterial and fungal communities associated with sweet potato. Numbers of cells of both strains introduced into pots remained stable in the rhizosphere of sweet potato over the 180-day experiment. Denaturing gradient gel electrophoresis based on the rrs gene encoding bacterial 16S rRNA and the fungal ribosomal internal transcribed spacer region showed that bands corresponding to the introduced strains were not detected in plant endosphere. PERMANOVA and non-metric multidimensional scaling statistical analyses showed that: (1) strain T052-76 altered the structure of the indigenous bacterial community (rhizosphere and soil) more than strain T149-19; (2) T052-76 slightly altered the structure of the indigenous fungal community (rhizosphere and soil) and (3) strain T149-19 did not disturb the fungal community. Our results demonstrate the stability of both Bacillus strains in the sweet potato rhizosphere and, apart from the influence of B. saf... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bacillus safensis; Bacillus velezensis; Microbial community.
Thesaurus Nal:  Sweet potatoes.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB40905 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  29/12/2010
Data da última atualização:  03/11/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  NASCIMENTO, R. L.; PEREIRA, G. E.; ARAÚJO, A. J. de B.; OLIVEIRA, V. de S.; BORGES, R. M. E.
Afiliação:  RUSSAIKA LIRIO NASCIMENTO; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV / CPATSA; ANA JÚLIA DE BRITO ARAÚJO; VANESSA DE SOUZA OLIVEIRA; RITA MERCIA ESTIGARRIBIA BORGES, CPATSA.
Título:  Composição físico-química dos sucos de uvas Isabel Precoce e BRS Cora no Nordeste do Brasil.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. Campinas: SBCTA, 2010.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Conteúdo:  o objetivo do trabalho foi avaliar as características físico-químicas dos sucos das cultivares Isabel precoce e BRS-Cora, enxertadas sobre o porta-enxerto IAC 766, no Vale do Submédio São Francisco.
Palavras-Chave:  BRSCora; Características físico-químicas; Caracterização analítica; Cultivares; Isabel Precoce; Videira.
Thesagro:  Processamento; Suco; Uva; Variedade; Vitis Labrusca.
Thesaurus NAL:  Grapes.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/24535/1/Giuliano5.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA43942 - 1UPCRA - CD805
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